Tanya Hultman, grönsaks- och spannmålsodlare, Alterdalen.

Norrbottens bönder trivs

De allra flesta av Norrbottens bönder trivs mycket bra med sina jobb. Det visar årets Lantbruksbarometer som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, låtit göra. 

Den visar att 96 procent av Norrbottens bönder trivs mycket bra med sina jobb. Tre av fyra lantbrukare känner stöd av sina konsumenter.

Nästan 4 000 bönder har intervjuats i årets Lantbruksbarometer, som är en attitydundersökning.

Man konstaterar att framtidstron bland bönderna har ökat och i Norrbotten trivs 96 procent av bönderna mycket bra med sina jobb. Tre av fyra lantbrukare känner också stöd från sina konsumenter.

Barometern visar också att åtta av tio bönder tror på en ökad lönsamhet.

Nästan fyra av tio investerade i maskiner i fjol och 17 procent ska göra det i år.

Tanya Hultman, odlar morötter i Alterdalen:

-Jag får sälja allt som vi producerar. Det finns utrymme för fler grönsaksodlare i länet, efterfrågan är stor, säger hon.

Hälften av lantbrukarna säger i barometern att de vill utveckla nya verksamheter, exempelvis satsa på bioenergi, turism, hästar eller gårdsförsäljning.

-Jag är också intresserad av att stå på flera ben och tycker att energiproduktion är intressant. Vindenergi kanske är ett alternativ, säger Tanya Hultman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista