Weine Backman (s) ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare.

Nedläggning av skolor i glesbygd

Alla landsbygdsskolor i Gällivare kommun kommer att granskas. Kostnaderna för skolan måste minska och då riskerar små skolor att läggas ned. Socialdemokraterna i Gällivare föreslår till att börja med att Ullatti skola med nio elever läggs ned.

- Nu kommer vi att få en redovisning med konsekvensbeskrivning och om det blir förändringar så kommer det att beslutas den 15 maj, säger Weine Backman socialdemokratisk ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare.

Nämnden föreslår att Ullatti skola med nio elever ska läggas ned och eleverna bussas ett par mil till Hakkas skola.

Distansundervisningen för högstadieelever från Puoltikasvaara, fem mil från Gällivare, ska dras in. Eleverna får då åka varje dag till Hedskolan i Gällivare istället för att studera på distans ett par dagar i veckan.

En långsiktig översyn och planering för skolorna i Gällivare saknas och orsaken är enligt Weine Backman att det har varit många skolchefer.

- På fyra år är det fjärde förvaltningschefen jag har och hur många rektorer vi har bytt under samma period det kommer jag inte ens ihåg, för det har varit så stor omsättning. De sista åren har vi fått jobba med akuta frågor. Vi har inte hunnit med att jobba med de övergripande frågorna. Nu ska vi kunna jobba mer långsiktigt, att vi får fram underlag så att vi kan titta på längre sikt än ett år i taget, förklarar han.

Barn-utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare ska spara 2,6 miljoner i budgeten för 2008 och alla skolor kommer att ses över.

- Hela landsbygden kommer att granskas, alla skolor inklusive Tjautjas för där är det inte heller många elever, uppger Weine Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista