Antoni Lodnert och Birger Kreku. Foto: Inger Marklund, SR Norrbotten.

Miljardsatsning på lärare

Regeringen har presenterat sin miljardsatsning på skolan, det så kallade Lärarlyftet. Både behöriga och obehöriga lärare ska få utbildning.

30 000 redan behöriga lärare ska få kompetensutveckling och 80 procent av lönen om de väljer att studera och fördjupa sig i sitt ämne.

20 procent av lärarna i Sverige är inte behöriga. De ska inte sägas upp på grund av det utan få utbildning i främst pedagogik.

I Luleå finns det en hel del obehöriga lärare. Birger Kreku, själv behörig och fackligt aktiv i Lärarförbundet, och lärare på handelsprogrammet, berättar att det nästan aldrig är fullt med behöriga lärare på handels- bygg- eller el-programmen. Även media har obehöriga lärare i viss grad.

- Jag tycker det är bra att man nu låter behöriga lärare få vidareutbildning och de obehöriga får mer utbildning så att de stannar kvar. Även om jag tror det går att lära sig pedagogik genom att möta eleverna, säger Birger Kreku.

Samhällsläraren Antoni Lodnert på Hackspettens gymnasium, i Luleå säger så här om skolpaketet.

- Bra att man får fördjupa sig i sina ämnen och får 80 procent av lönen under tiden.

- Jag tror att det finns många obehöriga lärare som är duktiga. Men vi måste få upp statusen på läraryrket , vi har varit en lågmäld kår. Jag jämför med att jag arbetade som gruvarbetare. Där är yrkesstoltheten starkare och sammanhållningen också, säger Antoni Lodnert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista