Haveriplatsen där JAS 39 Gripen kraschade. Foto Provplats Vidsel

Piloten sköt inte ut sig själv

Piloten Stefan Kaarle som flög det JAS-plan som kraschade i Vidsel upplevde inte att han själv utlöste raketstolens utskjutningsmekanism. Det framkom på fredagen när han intervjuades av Statens haverikommission.

Försvaret har nu beslutat att under en veckas tid ställa in alla flygningar med flygvapnets 53 modernaste JAS Gripenplan, av typerna C och D. Det kraschade planet var av typ C.

Enligt Försvarsmaktens centrala flygchef Mats Helgesson så görs uppehållet i flygningarna för att kunna säkerställa att säkerhetssystemet fungerar som det ska i alla plan av de här modellerna.

Nu ska planens säkerhetssystem undersökas för att se så att de fungerar. Systemen omfattar bland annat raketstolen och pilotens utrustning som fallskärm och dräkt.

Agne Widholm är utredningschef på haverikommissionen och han bedömer pilotens uppgifter om vad som hände i planet som trovärdiga.

– Det är mycket som talar för att den redogörelse som piloten har lämnat är riktig. Den är mycket väl detaljerad, säger han.

Till haverikommissionen ska piloten ha sagt att han inte på något sätt har påverkat utskjutningsförloppet utan det har kommit som en överraskning. Utskjutningshandtaget sitter mellan låren på piloten och ska vara lätt att komma åt för piloten.

Haverikommissionen ska utreda om han ändå oavsiktligt kan ha kommit åt handtaget eller om det handlar om något tekniskt fel på planet.

Enligt haverikommissionen har ingen liknande olycka inträffat tidigare.

Analysen av kraschminnet, den så kallade svarta lådan, ska vara klar nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista