Kenneth Stålnacke (s)

Företagen i Kiruna kritiska till konkurrens

Många företagare i Norrbotten anser att konkurrens från kommunerna är ett stort problem. Det visar en undersökning som Svenskt näringsliv gjort. Allra mest kritiska är företagen i Kiruna som hamnar i botten bland Sveriges kommuner.

Bland de tio kommuner i landet som får sämst betyg av företagen finns tre norrbottenskommuner. Det är Piteå, Övertorneå och så Kiruna på plats 286 av 290.

Kiruna har legat i botten även när Svenskt näringsliv tagit tempen på näringslivsklimatet.

Petter Hörvall som driver Hörvalls buss är en av dem som känner av konkurrens från kommunen.

- Kommunen blandar sig i vår verksamhet med skolskjutsar. Nu har de även köpt en buss för att utöka den konkurrensen. Framför allt är jag irriterad över att kommunledningen konkurrerar med oss med hjälp av våra skattepengar.

Men får inte kommunen ha en egen buss?

- Jo, men då ska de redovisa hur mycket det verkligen kostar att ha och köra bussen, så att det är på lika villkor. Som prisbilden är nu håller de halva priset jämfört med oss och menar att det är vad det verkligen kostar, säger Petter Hörvall.

Men kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) anser inte att kommunen konkurrerar med företagen.

- Det dåliga betyget är missvisande och felaktigt och det pågår ingen osund konkurrens från kommunens sida.

Men varför har då många företag uppgett det?

- Det måste bero på brist på dialog. Vi har inte nått ut till företagen med hur saker och ting ligger till.

Bussen som den kommunala skolan nyligen köpt in används till exempel vid resor under friluftsdagar. Kenneth Stålnacke ser inte det som konkurrens.

- Kommunen kan ju inte ge sig ut på marknaden och köra buss. Skolskjutsar är faktiskt i grunden ett kommunalt ansvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista