1 av 2
2 av 2
Mats Pettersson, personaldirektör LKAB.

Maskning i gruvan i Malmberget

Det förekommer maskning i gruvan i Malmberget och LKAB har avbrutit de lokala löneförhandlingarna.

Sedan torsdag den 19 april har takten i lastningen under jord i Malmberget sjunkit så kraftigt att det är omöjligt att upprätthålla full produktion, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

På söndagsmorgonen har ett pelletsverk och all finesproduktion i Malmberget stannat på grund av minskad tillförsel av råmalm. Även det andra andra pelletsverket riskerar att stanna under dagen, enligt LKAB.

– Vi har konstaterat att det här är en otillåten stridsåtgärd i lastningen som gjort att råmalmstillföseln inte är på den nivå som behövs för att kunna försörja våra produktionsanläggningar i övrigt, säger Mats Pettersson, personaldirektör på LKAB.

Vad är det som gör att ni drar den slutsatsen?
– Förutsättningarna som ska finnas, är där. Malmen är i ortarna, maskinerna är tillgängliga och vi har full bemanning, så det är maskning som det handlar om.

LKAB har kallat den lokala fackklubben Gruvfyran till överläggningar under dagen. Men dess ordförande Thomas Nilsson säger att han inte känner till att maskning skulle förekomma, däremot påpekar han att ett förhöjt säkerhetstänkande kan ligga bakom produktionsnedgången.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista