Karl-Erik Taivalsaari (v), vice ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare.

Mer praktisk gymnasieskola

Fler elever söker till de yrkesinriktade programmen vid gymnasiet i Gällivare kommun. Vissa praktiska program har i år en födubbling av antalet ansökningar. Därför planeras en utredning av den framtida gymnasieskolan.

– Det är en omställning som håller på att ske över hela landet, att många elever söker mot de praktiska, yrkesförberedande utbildningarna, säger Karl-Erik Taivalsaari (v), vice ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare kommun.

Fler ansökningar till de praktiska programmen ställer krav på utrustning och lokaler. I Gällivare vill man anpassa sig till elevernas önskemål i görligaste mån. Barn-, utbildnings- och kulturnämnden begär därför en miljon kronor extra till sin budget bara för att utreda behovet. Men det behövs mer pengar, enligt Karl-Erik Taivalsaari.

– Vi ska komma ihåg att vi kommer att söka samverkan med bygdens företag och näringsliv, för att hitta arbetsplatsförlagd utbildning och sådana saker. Nog kommer vi att försöka hitta lösningar som är rimliga, men det är klart det kommer att kosta pengar.

Att fler söker till de praktiska programmen beror på att det finns jobb i dessa branscher.

– Man söker efter folk i de här yrkesfacken, så det är inte så konstigt att elever vill dit, menar han.

Den framtida gymnasieskolan med mer renodlade yrkesinriktade program liknar den gymnasieskola som fanns för några år sedan.

– Den nya regeringen har ju lagt lärlingsutbildning och sådana saker, det blir en uppdelning lite grann mot det gamla, det blir det. Men det är något som regeringsmakten har fattat beslut om, det gör vi inte på kommunal nivå, påpekar Karl-Erik Taivalsaari.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista