JAS 39 Gripen.

Tjeckien och Ungern har stoppat Jas

Som ett resultat av Gripenhaveriet i Vidsel i torsdags har Tjeckien stoppat flygningarna med de 14 inhyrda Jas-planen. Även det ungerska flygvapnet har tills vidare avbrutit alla övningar med sina Gripenplan.

Den tjeckiske flygvapenchefen Ladislav Minarik, som utfärdat förbudet i Tjeckien, säger till dagstidningen Mlada fronta Dnes att piloterna i väntan på att förbudet hävs nu får träna i flygsimulator.

Någon fara för incidentberedskapen ska dock inte finnas. Om främmande flyg skulle kränka tjeckiskt luftrum finns två Gripen startberedda.

Enligt chefen för den tjeckiska generalstaben ska de 14 planen stanna på marken tills Saab kommit med en förklaring till olyckan. Det skriver nyhetsbyrån CTK.

Även det ungerska flygvapnet har stoppat flygningarna med Jas. Enligt den ungerska nyhetsbyrån MTI sköts den operativa verksamheten inom Nato under tiden av de gamla sovjetiskbyggda MiG-planen. Också Ungern avvaktar besked från Saab om vad haveriet i Vidsel i torsdags berodde på.

Gripenaffären med Ungern från 2001 innebär att landet leasar 14 plan, 12 ensitsiga och 2 dubbelsitsiga. De sista ska levereras i slutet av detta år. Leasingavtalet löper till 2016, därefter övergår planen i ungersk ägo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".