Agne Widholm, utredningschef Statens haverikommission.

Svarta lådan ska analyseras

På måndagen ska den data som finns i den svarta lådan i det havererade Jas-planet, börja analyseras och jämföras med pilotens berättelse. Om olycksorsaken är att piloten inte sköt ut sig själv utan att det skedde av misstag är det mycket allvarligt säger Agne Widholm utredningschef från Statens haverikommission.

Pilotens berättelse efter kraschen med Jas 39 Gripenplanet i Vidsel i torsdags var att han inte hade skjutit ut sig själv utan utskjutningen hade skett av andra skäl.

- Ett herrelöst flygplan som fortsätter flyga är allvarligt, säger Agne Widholm, som är utredningschef vid Statens haverikommision.

Svarta lådan har hittats

Den så kallade svarta låda som lagrar data från flygplanet har hittats och en första analys ska vara klar i morgon eftermiddag. De uppgifterna ska jämföras med pilotens mycket exakta redogörelse om vad som hände i samband med olyckan.

- Vi kan se om piloten flugit på det sätt han så detaljerat beskrivit. Har han till exempel gjort en styrspaksrörelse kan han inte samtidigt ha dragit i nödhandtaget, säger Agne Widholm utredningschef på Statens haverikommission.

Av de data som kommer fram från svarta lådan få nu haverikommissionen använda uteslutningsmetoden tillsammans med pilotens berättelse. 

Personal finkammar området

På plats i Vidsel finns specialutbildad personal som finkammar och dokumenterar olycksplatsen efter alla smådelar sin finns kvar efter haveriet.

- På olycksplatsen finns massor med små skrotbitar i träden och på marken, säger Agne Widolm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista