1 av 3
Jens Sundström (fp), länsordförande.
2 av 3
Ylva Strutz, folkpartiet i Luleå.
3 av 3
Tobias Krantz (fp), riksdagsman Jönköping.

Blandade reaktioner på Lars Leijonborgs avgång

Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg meddelade på måndagen att han avgår vid landsmötet i september. Anledningen är att flera distrikt, bland andra hans eget i Stockholm inte stödjer honom. Reaktionerna hos ledande folkpartiser är blandade.

Jens Sundström är länsordförande i Norrbotten:

- Det kom väldigt oväntat. I Norrbotten hade vi gärna väntat med denna diskussion ett år till för att få tid för oss och förbereda oss för en efterträdare. Det finns många kandidater, men först på turen måste vi titta på de befintliga ministrarna för det är en stor styrka att sitta i regeringen, när man ska överta som partiledare, säger han.

Folkpartiets riksdagsman från Jönköping Tobias Krantz är på tillfälligt besök i Norrbotten.

- Det blev en ohållbar situation för Lars, som utvecklingen har sett ut de senaste dagarna, inte minst i media. Vi får respektera att han fattat detta beslut och nu får vi gå vidare och hitta en ny och bra partiledare, säger han.

Folkpartiets ombudsman i Norrbotten Ylva Strutz:

- Det fanns ingen annan möjlighet för honom i denna situation, när han fick beskedet att hans hemlän Stockholm inte stöttade honom, säger hon.

Folkpartiets vice gruppledare i Luleå kommun-fullmäktige Tomas Olofsson:

- Jag tycker det är tråkigt att han avgår på detta sätt. Det hade varit bra om det hade varit ett värdigare sätt, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista