Islossning i Torne älv i fjol.

Lugn islossning väntas i Torne älv

I början av nästa vecka väntas islossningen i Torne älv komma i gång. SMHI räknar med att isen släpper i början i de nedre delarna av älven och att det kommer att bli en lugn islossning i år.

- Svårighetsgraden tror vi blir lätt till medelsvår. Där man kanske har haft problem förut någon gång så kan det bli problem men det blir inget spektakulärt år med stora översvämningar, säger Calle Granström, en av hydrologerna på SMHI som har gjort islossningsprognosen.

Det är framför allt isens tjocklek och vädret i april som bestämmer hur svår islossningen kommer att bli. I år är isen inte så tjock och nätterna har inte varit särskilt kalla. Kalla nätter gör att isen blir starkare och kan stå emot mer tryck från vattnet. När den sedan släpper blir islossningen mer explosiv.

Flödesökningen är en annan sak som Calle Granström och hans kolleger tittar på. Om det till exempel regnar mycket så att vattenytan stiger fort hinner inte isen flyta undan och det är då det kan bli isdämmor och stopp som leder till översvämning.

Det är också det som avgör hur den fortsatta islossningen blir, säger Calle Granström, som kommer att följa upp läget i Torneälven med nya prognoser.

Den 30 april, som är det beräknade datumet för islossningen i Haparanda, är några dagar tidigare än vad det brukar vara. 

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".