Yngve Ryd får stipendium

Jokkmokksförfattaren Yngve Ryd har fått ett stipendium på 100 000 kronor. Det är Göran Gustafssons Stiftelse för natur och miljö i Lappland som för första gången utdelat sitt arbetsstipendium. Det är för hans mångåriga arbete med att intervjua äldre glesbygdsbor som berättar om äldre och idag bortglömda tider, det dagliga livets förhållanden och arbetsmetoder.

Tidigare har han utgivit böcker som ”Snö” och ”Eld”. Till hösten 2007 utkommer ett nytt arbete om ren, varg, björn och andra djur, baserat på samma grundläggande arbetsmetodik, nämligen intervjuer äldre. Sedan flera år tillbaka arbetar han även med ett tema som ”Att färdas”.

Göran Gustafssons stiftelse önskar genom sitt stipendium möjliggöra fortsatt arbete inom ramen för Stiftelsens ändamål, nämligen vetenskapliga forskningsprojekt inom natur, miljö och urbefolkning i Lappland.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista