Mats Pettersson, personaldirektör på LKAB är glad.

LKAB återupptar löneförhandling

De lokala löneförhandlingarna vid LKAB återupptas, eftersom de maskningsaktioner som, enligt företaget, inleddes under jord i Malmberget för några dagar sedan har upphört.

Produktionstakten under jord i Malmberget är åter på en nivå som är tillräcklig för att starta produktionen i det pelletsverk som stannades i söndags.

– Det känns jättebra, säger Mats Pettersson som är personaldirektör vid LKAB.

– I och med det så är maskningsaktionerna slut och de otillåtna stridsåtgärderna är borta och då är det självklart att vi direkt går tillbaka till förhandlingsbordet, och återupptar de lokala löneförhandlingarna, säger han.

LKAB hävdar att gruvarbetarna har genomfört en maskningsaktion. Detta har förnekats av facket som å sin sida säger att säkerhetsföreskrifterna har följts till punkt och pricka och att det har stört produktionen.

Mats Pettersson anser att det är en balansgång mellan säkerhet och en stabil produktion.

– Både säkerhetsfrågan och produktionsförutsättningarna utvecklas hela tiden. Ibland innebär det att det tar lite längre tid att göra vissa arbetsmoment, ibland hittar vi lösningar som gör att det, kanske rentav, går fortare eller att vi slipper göra vissa moment.

Mats Pettersson tycker att det har varit en bra dialog mellan LKAB och facket om säkerhetsarbetet i gruvan.

– En av styrkorna med det är att vi är fullständigt överens både från företag och fackförening om att den här arbetsmetoden och sättet vi har, det är det som LKAB behöver för att ytterligare öka säkerheten, uppger han.

Produktionsbortfallet är inte fastställt ännu.

– Det är för tidigt att säga det. Men ganska avsevärt produktionsbortfall hann det ju bli, säger Mats Pettersson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista