Landshövdingen: "Dålig tajming av TV4"

TV 4:s planer på att lägga ner Luleå som sändningsort för lokala nyhetssändningar går stick i stäv med den utveckling som Norrbotten befinner sig i. Det är svårt att förstå detta agerande eftersom Norrbotten är och under lång tid kommer att vara ett av Sveriges hetaste utvecklingsområden. Det anser Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson.

TV 4:s ledning har aviserat att Norrbotten även fortsättningsvis ska bevakas av en redaktionsgrupp. Inslagen ska redigeras till ett nyhetsprogram över Norrbotten. Men detta ska ske i Umeå som kommer att ansvara för alla regionala sändningar över de nordligaste länen.

– Jag har mycket svårt att förstå hur det ska gå att undvika en försämring av nyhetsbevakningen, inte minst när det gäller trovärdigheten, eftersom den i hög grad är beroende av en nära lokal och regional kontakt och kunskap. Försämras nyhetsförmedlingen slår det också obönhörligen mot annonsintäkterna, konstaterar landshövdingen.

Ett argument som framförts för att göra Umeå till utsändningsort är att marknaden och nyhetsintensiteten är större i Umeå än på de andra, nuvarande sändningsorterna i Norrland.

– Detta är en absolut en missuppfattning. Jag behöver bara nämna Ikea och utvecklingen i Haparanda och handelsområdet Storheden med en explosiv utveckling i Luleå för att inte tala om Malmfälten. Norrbotten är länet med mångmiljardinvesteringar under lång tid framöver. Till detta ska läggas den starka ekonomiska utvecklingen i hela Barentsregionen.

– En reklamfinansierad kanal borde se till att vara i centrum och inte i perifering av ett område där det finns betydande resurser och möjligheter till annonsintäkter från många starka och växande företag, säger Eriksson.

– Nyhetsmässigt är det inte heller många regioner i Sverige som kan mäta sig med Norrbotten. Mot denna bakgrund uppmanar jag TV 4:s ledning att tänka om vilket jag också idag har framfört till TV 4:s vd Janne Scherman. Han försäkrar dock att den planerade förändringen kommer att leda till fler journalister och en bättre bevakning i Norrbotten, säger Per-Ola Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista