1 av 2
JAS 39 Gripen.
2 av 2
Flyghaveri JAS 39 Gripen i Vidsel. Foto: Provplats Vidsel.

Gripen får flyga igen - med restriktioner

Förbudet att flyga Gripens C- och D-versioner kan i stora delar upphävas. Försvarets Materielverk (FMV) ändrar sin rekommendation. Det betyder att den kraft som piloten utsätts för inte får överstiga ett värde som motsvarar att denne väger tre gånger så mycket som normalt. Försvarsmakten vill dock avvakta och analysera mer innan man ger starttillstånd.

– Vi skickar nu ut en rekommendation som baseras på Saabs arbete och vårt eget. Vi rekommenderar att man kan återuppta flygningen med C/D med vissa restriktioner. Restriktionen är att man inte får ha högre belastning än 3 G, säger Ulf Lindström, pressansvarig på FMV.

Det betyder att den kraft som piloten utsätts för inte får överstiga ett värde som motsvarar att denne väger tre gånger så mycket som normalt.

Rekommendationen skickas till Försvarsmakten och myndigheterna Ungern och Tjeckien.

– Utvärderingar och provresultat som utförts de senaste dagarna har lett fram till det här beslutet. Nu fortsätter det arbetet för att kunna släppa restriktionerna helt, säger Lindström, som inte vill ge några närmare detaljer.

Försvarsmakten avvaktar vidare analyser

Men trots klarsignal från Försvarets materielverk (FMV) får Gripens C/D versioner stå kvar på backen ett tag till. Inom Försvarsmakten vill man analysera FMV:s provresultat noggrant innan man låter flygplanen lyfta igen.

Flygförbudet infördes efter haveriet i närheten av Vidselbasen i torsdags. Saabs och FMV:s rekommendationer följdes då omedelbart av användarna i Tjeckien och Ungern, som leasat 14 plan vardera av den modernaste och helt Nato-kompatibla C/D-klassen. Ungern får sina sista plan i december i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista