Hans Ölvebo, ordförande för IF Metall sektion 636 Aitikgruvan utanför Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Gruvs medlemmar vill ha eget förbund

Gruvarbetarna vid Bolidens gruva i Aitik och LKAB i Malmberget är missnöjda med sitt eget förbund och de centrala lönebuden. Nu höjs röster på utträde ur IF Metall. Gruvarbetarna vill ha ett eget förbund.

Många medlemmar var missnöjda på medlemsmötet i Gällivare dit Metalls förbundsordförande bjudits in på måndagen.

- De känner att de inte är delaktiga i det här avtalet. Förbundet har kommit med direktiv om procentsatser redan innan vi gått till förhandlingar, säger Hans Ölvebo, ordförande för IF Metall 636 som organiserar gruvarbetarna vid gruvan i Aitik, utanför Gällivare.

Enligt Hans Ölvebo är det många av Gruvs medlemmar som väcker frågan om utträde ur IF Metall. Han hyser en stor oro över medlemmarnas uttryckliga missnöje med sitt förbund. Gruvarbetarna är missnöjda med att finnas i det stora förbundet IF Metall och väcker frågan om utträde.

Gruvs medlemmar kräver stora lönelyft

De centrala löneförhandlingarna gav 800 kronor mer i månaden. Gruvarbetarna kräver 4 000 kronor i månaden i de lokala förhandlingarna som pågår.

Genomsnittslönen för en gruvarbetare som arbetar under jord i LKAB är drygt 27 000 kronor i månaden, inklusive underjordstillägg och skifttillägg, plus ett tillägg för anställningsår. Lönen för de anställda vid Aitikgruvan är något lägre.

Är då 4 000 ett realistiskt krav?

- Krav kan man alltid ha, men sedan måste man komma till en sunt förnuft och titta vilken nivå är lämplig, svarar Hans Ölvebo.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
E-post: maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista