Hans Swedell (m), landstingspolitiker.

Landstinget säger nej till privatläkare

Alla oppositionspartier i landstinget protesterar mot att fyra privata läkarkliniker i Norrbotten inte får överlåtas till andra läkare. De menar att landstingsledningen provocerar både läkarna och patienterna.

Landstingsstyrelsen beslutade på tisdagen att säga nej till deras krav och en av dem, som kritiserade beslutet var moderaten Hans Swedell.

- Vi har i vårdalliansen skrivit att vi ska ha en mångfald genom att teckna vårdavtal med privatpraktiserande och det är utmanande när fyra privata läkare, som vill överlåta sin verksamhet, inte får teckna vårdavtal, säger han.

Det handlar om bland andra läkarna Birgit och Leo Hassler i Luleå, som av åldersskäl vill överlåta sina privatkliniker till andra läkare, men socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet säger nej.

- De privata läkarna vill inte teckna vårdavtal, utan överlåta verksamheten till andra och det säger vi nej till eftersom vi inte vill ha den typen av verksamhet, där det inte är reglerat vad som ska utföras och vilken typ av patienter, som ska gå till de privata, säger landstingsrådet Kent Ögren.

Landstingsledningen avslag på överlåtelse upprör moderaterna, sjukvårdspartiet, folkpartiet, centern och kristdemokraterna.

- Det rör sig om väl besökta vårdgivare så det vore utmanande att säga att ni ska sluta och stänga ned verksamheterna, säger Hans Swedell.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista