Vild strejk i LKAB:s gruvor

Vid lunchtid på måndagen utbröt en vild strejk vid LKAB:s gruva i Kiruna, och allt arbete under jord stannade av. Strejken spred sig senare under eftermiddagen och kvällen till gruvan i Malmberget och pelletsverket i Svappavaara, där arbetet också stannade av.

Vid 13-tiden på måndagen deltog omkring 300 gruvarbetare på ett extra inkallat medlemsmöte med facket nere i gruvan.

Orsaken till strejken är beskedet från LKAB i fredags att det inte blir något lönepåslag utöver det centrala avtalet.

– Det var ett skambud. De värderar inte sina anställda ett dugg. Särskilt dem som arbetar under jord i fronten. De har sämst betalt i hela gruvan, säger Kjell Oja, en av dem som strejkar.

– Vi sätter oss till de startar förhandlingarna igen.

Hur är stämningen?
– Den är ganska upprörd.

Facket kräver 4 000 mer i månaden men LKAB ger max 800 kronor mer.

Men facket tar avstånd från den vilda strejken, säger Folke Niemi som är vice ordförande i Gruvtolvan.

– Vi kan inte saktionera vilda strejker.

Vad fick ni till svar när ni uppmanade
dem att gå tillbaka till arbetet?
– Tystnad i princip.

Är du förvånad över att det blev vild strejk?
– Nej, det kan man inte säga. Förhandlingarna har gått trögt, och det är väl det som återspeglas nu.

Kan ni göra någonting mer?
– Nej, just nu kan vi inte göra någonting, bara uppmana dem att gå tillbaka till arbetet, och vänta på svar från LKAB på kravet om återupptagna förhandlingar.

”Skadar LKAB:s anseende”
LKAB:s personalchef Mats Pettersson ser allvarligt på den vilda strejken.

– Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Det är helt i strid med det avtal och den fredsplikt vi har. Vi har ju skrivit på att det är fredsplikt under det centrala avtalet och jag tycker det är tragiskt att det inte finns en större respekt för den avtalskonstruktion som finns i samhället, säger han.

Vad gör ni för att
hantera situationen?
– Vi går ut i verksamheten och uppmanar folk att arbeta. Vi förklarar för dem vidden av det de håller på med och hoppas att det räcker. Sedan kallar vi fackföreningen till mbl-förhandlingar om brott mot fredsplikt.

Hur mycket förlorar LKAB på det här?
– Vi förlorar naturligtvis väldigt mycket för varje ton som vi inte levererar, men det är alldeles för tidigt att säga hur mycket.

– Det här skadar LKAB:s anseende mot våra kunder och de följer ju det här väldigt noga. Vi har en av våra viktigaste kunder på besök nu, och de är förstås välinformerade om läget. 

”Inget samhällsansvar”
Gruvarbetarnas krav på 4 000 kronor mer i månaden är orimligt, säger Mats Pettersson till TT.

– Det centrala avtalet ger 3,4 procent. Deras krav på 4 000 kronor motsvarar 15 till 20 procent på ett år. Att kräva det är att inte ta ett samhällsansvar, säger han.

Grunden till de höga löneförväntningarna hos gruvarbetarna är den sällsynt goda lönsamheten hos LKAB och andra företag i branschen. Men lönebildningen måste ske långsiktigt och vara avskalad från kortsiktiga konjunkturcyklers nycker för enskilda företag, enligt Pettersson.

– Det är ingen som skulle vara betjänt av en sådan lönebildningsmodell där man höjer lönerna kraftigt ett år och sänker dem nästa, säger han.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

TT