Renberg i tårar - lämnar Luleå Hockey

Mikael Renberg lämnar Luleå Hockey. Det meddelade han på en presskonferens i Piteå på tisdagen. ”Jag vill göra någonting nytt i livet, men jag har inte bestämt mig för om jag ska lägga av med hockeyn och skaffa en utbildning eller fortsätta en säsong till.”

– Det är en stor press att spela med Luleå Hockey och det förväntas mycket av mig. Och jag är inte samma hockeyspelare som jag var för tio år sedan. Jag måste vara otroligt motiverad för att det ska kännas rätt, och det gör inte det, sa Renberg när han tog till orda, och gav en del kritik mot Luleå Hockey.

– Jag vill vara i ett lag som har en ambition att gå långt, och jag försökte luska ut lite hur laget skulle se ut och fick väl egentligen inga klara svar. Jag tycker synd om dem som ansvarar för inköp, för det låter på dem som att de inte vet hur mycket pengar de har att röra sig med.

Frölunda, Skellefteå, eller Piteå?
Vad han ska göra hädanefter kommer han att meddela om en vecka. Om han skaffar sig ett annat yrke eller byter klubb. Erbjudanden finns bland annat från Skellefteå AIK som ringt flera gånger per dag. Men så har han visst också ett gammalt löfte som han kan få stå för.

– Thomas Holmströms pappa ”Henka”, han påstår att hag har lovat honom att spela med Piteå Hockey innan jag lägger av. Och han kan vara lika jobbig som Peo Larsson (Skellefteå), så det är väl lika bra att göra som han säger.

Men ett SM-guld lockar också.

– Frölunda satsar ju stenhårt, och de ska ha ett lag som slåss i den absoluta toppen. Det är klart att det lockar att gå till en sådan klubb.

– Det har varit ett otroligt svårt beslut att ta och jag har behövt mycket tid att fundera, och det första jag måste bestämma mig för är om jag ska vara kvar i Luleå Hockey, och det beslutet har jag tagit nu.

Känslosamt
Det blev en känslosam presskonferens när han tackade medspelare och andra som betytt mycket för honom i och runt föreningen, och media fick ta emot en del kritik.

– Att man tycker att jag velat tycker jag är bullshit. Jag sa direkt efter säsongen att jag kommer att ta god tid på mig innan jag beslutar, sedan förstår jag nyfikenheten på vägen. Ni ringer var och varannan dag och undrar hur läget ligger. Så det här med velandet är en produkt av eran journalistik.

– Jag vill tacka Luleå Hockey för allt de har gjort för mig under sju år. Man kommer sakna många spelare. Men även många utanför själva spelet; Peter Åström, ”Greppa”... Han har ställt upp för mig på ett sätt... som jag aldrig kommer att glömma, säger Renberg när tårarna kommer.

Tackade fansen
– Jag vill tacka Hasse Huczkowski (nya sportchefen) som haft en tung uppgift från början, han har varit jättesnäll med mig och vi har pratat många gånger, och det var tungt att måsta ringa honom i morse och säga att det inte blir Luleå.

– Jag vill tacka fansen, särskilt dem på H-läktaren som stöttat mig i med- och motgång.

– Sista punkten jag har är det här med svikare. Jag vet inte om det är en mentalitet som är starkare i Luleå än i övriga Sverige, men det är något vi måste arbeta bort. Jag tycker det är tråkigt att bli kallad svikare, som Ledin och Fabricius. Jag tycker det är en ointelligent debatt. Man kan ha vilken orsak som helst att vilja prova någonting nytt.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se