Stora förhoppningar bland gruvarbetarna

På onsdagskvällen började gruvarbetarna i Malmfälten att arbeta igen efter drygt två dagars vild strejk. Förhoppningarna att få upp lönerna i de nya förhandlingarna var stora när kvällsskiftet gick av.

En av de hoppfulla var Roland Stenmark som tror att parterna kommer att närma sig varandra eftersom de båda vill hålla produktionen igång.

På torsdagseftermiddagen sätter sig fackklubbarna och LKAB vid förhandlingsbordet för att på nytt försöka komma överens om lönerna för de närmare 2 000 gruvarbetarna i Svappavara, Kiruna och Malmberget.

Men frågan är om företaget och de strejkande är så mycket närmare varandra idag än i förra veckan när de lokala förhandlingarna avslutades i oenighet.

Även om det nu kan bli frågan om en annan fördelning av lönepotten, där facket får mer att säga till om, så är företagets linje alltjämt att det inte kan bli tal om några lönelyft utöver det centrala avtalet. Och det är långt ifrån de strejkandes krav på 4 000 kronor mer i månaden.

Men de gruvarbetarna som på onsdagen lämnade kvällsskiftet räknar ändå med att LKAB måste erbjuda något mer, nu när förhandlingarna får en nystart. Och hotet om strejk är bara tillfälligt undanröjt, menar Kjell Nilsson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten magdalena.martinsson@sr.se

Sören Granath, SR Ekot 
soren.granath@sr.se