Minskade utsläpp från länets bilar

De bensin- och dieselbilar som registrerades i Norrbotten under 2006 minskade koldioxidutsläppen med 3,5 procent jämfört med föregående år. Bilarna i Övertorneå hade lägst utsläpp, medan Gällivare låg högst. Det framgår av ett index över nya bilars klimatpåverkan, som i dag presenteras av Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket.

Med utsläpp av 188 gram koldioxid per kilometer för bensin- och dieselbilar ligger Norrbotten på plats 16 bland Sveriges 21 län. På första plats, med lägst utsläpp, hamnar bilköparna på Gotland (179 gram).

Företagen i Norrbotten köpte under 2006 en större andel etanol- och gasbilar än privatpersoner, men samtidigt var deras bensin- och dieselbilar mer bränsleslukande.

Om alla bilköpare konsekvent valde den snålaste bensindrivna modellvarianten, utan att byta bilmodell, skulle bilarnas koldioxidutsläpp minska med 7-8 procent. 

Om alla bilköpare valde den snålaste modellen inom samma storleksklass, med fortsatt höga säkerhetskrav, skulle utsläppen minska med omkring 20 procent. Går man dessutom ned en storleksklass kan utsläppen minska med hela 30 procent.