Samhall anställer fler än beräknat

Samhall kommer att kunna anställa fler personer än beräknat under de närmaste åren. Regeringen har i vårpropositionen föreslagit ett extra anslag med 104 miljoner kronor som ska användas till nyanställningar.

Gunnar Lindberg är regionchef på Samhalls region Luleå, där Norrbottens och Västerbottens län ingår, och han tycker att beslutet är bra.

- Om man tittar på vad det innebär för personer med funktionshinder så har arbetslösheten för den gruppen ökat med nästan nio procent medan arbetslösheten för övriga har minskat med nästan 15 procent, så det känns som en rättvis och klok åtgärd, säger han.

Samhall har ungefär 22 000 medarbetare i landet och det handlar om cirka 450 extra personer som nu kommer att kunna nyanställas per år under ett par år framåt.

I region Luleå finns cirka 1 900 anställda och Gunnar Lindberg räknar med att runt 50 extra personer kommer att kunna anställas i regionen. Hur anställningarna ska fördelas mellan Norrbottens och Västerbottens län är inte klart än. Ett mer exakt beslut väntas den 11 maj.

Men även om Gunnar Lindberg är glad över att Samhall får mer pengar till rekrytering så hade han gärna sett ett ännu större tillskott i kassan.

- Fortfarande om man jämför med förändringen på arbetslösheten för de som inte har funktionshinder så skulle det behövas betydligt mer, säger han