Fjällsjöar bidrar till växthuseffekten

Sjöar släpper ut stora mängder koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Och just fjällsjöarna oroar forskare i Abisko - i takt med att medeltemperaturen stiger avger fjällsjöarna allt mer koldioxid.

Vassijaure, vid Riksgränsen, är en av sjöarna som undersöks just nu.

För att lyckas släppa ut lika mycket koldioxid som Vassijaure gör under ett år får man köra en bensindriven bil etthundrasextiofem varv runt jorden. En annan jämförelse doktoranden Jan Åberg har räknat ut är att på ett år släpper Vassijaure ut lika mycket koldioxid som en medelsvensk släpper ut under 400 år.

Även om alla sjöar släpper ut koldioxid är fjällsjöar är speciella.

- En stor oro nu är att uppe på höga latituder som här i Abisko finns väldigt mycket kol lagrat i jordar. Uppvärmningen kommer att frigöra kolet och förstärka växthuseffekten, säger forskaren Jan Karlsson vid Abisko forskningsstation.

Den eviga tjälen - permafrosten - försvinner mer och mer i fjällmyrarna. I permafrosten ligger en massa kol inlåst och när permafrosten tinar frigörs den och transporteras till sjöar och så vidare upp i atmosfären.

Jan Karlsson anser att det här borde räknas med i prognoserns för växthuseffekten.

- Det kan vara en väldigt stor del i att förstärka växthuseffekten. Sjöar avger väldigt mycket koldioxid och man måste ta hänsyn till det för att kunna göra bättre prognoser.