Stort internationellt konstmöte i Luleå

I sommar återkommer Luleå Sommarbiennal, som öppnar för allmänheten den 20:e juni. Biennalen är ett internationellt konstmöte där konstnärer från hela världen inbjuds att delta.

- Luleå Sommarbiennal har satt oss på kulturkartan i världen, säger Dan Lestander, konstnär som arbetar med det stora konstmötet som i år har temat ”Passion of Mankind ”.

Under två veckor i Luleå skapar konstnärerna målningar, skulpturer och installationer offentligt. Man kan alltså se dem arbeta utomhus. Konstverken ska sedan stå både ute i museiparken , och på Storgatan, där ett konstverk som kallas ”the wall” en mur, ska uppföras. Mycket av konsten ska visas i Luleås nya Kulturens Hus.

I år deltar 20 konstnärer från olika länder i världen.

Det var närmare 300 konstnärer som ville komma. En jury med konstkännare har valt ut de lyckligt lottade som får delta i Sommarbiennalen, som hålls i Luleå för tredje gången. Men allt började med en vinterbiennal 1991.

Konstnärsgruppen Kilen Art Group, Luleå är arrangör. Finansiärer är Luleå kommun, landstinget, privata sponsorer exempelvis ett stort Luleåhotell, och Statens Kulturråd.