Flyglinjen Luleå-Stockholm störst i landet

Flyglinjen mellan Luleå och Stockholm har nyligen blivit den största i landet räknat i antal passagerare, och är nu till och med större än linjen mellan Stockholm och Göteborg.  Detta innebär samtidigt att det kan vara svårt att få plats på flyget på måndagar och fredagar, och för att möta det sätts det in fler turer i höst.

Chefen för Luftfartsverket i Luleå Lars Karbin säger att uppgången beror på högkonjunkturen.

- Det är de goda tiderna i Norrbotten och övriga landet, som gör att företagare har anledning att flyga mycket, men vi vanliga människor unnar oss mera flyg till vänner och bekanta, säger han.

Tidigare var flyglinjen Arlanda - Göteborg den största i landet, men sedan april har Luleå tagit över förstaplatsen. För att möta resandeströmmen ökar SAS i slutet av oktober antalet dubbelturer på sträckan Luleå-Stockholm från 53 till 60 per vecka.

Även flygbolaget Flynordic undersöker möjligheterna att öka flygkapaciteten, men några beslut är inte tagna.

Utöver detta kan nämnas att Barents airlink, som lade ned sin flyglinje till Murmansk tidigare i år ska återuppta den i höst, men den ska gå via Uleåborg och den stöds med pengar från EU.

Lars Karbin är nöjd med utvecklingen på Luleå airport.

- Det är ingen tvekan om att vi har en bra utveckling i Luleå och det är ju trevligt. Vi gynnas lite grann av att vi har långt till Stockholm. När det gäller charterflyget hade vi nästan rekord 2006. Nära på 50 000 resenärer flög från Luleå. Vi är Norrlands i särklass största charterdestination och det blir ännu mer 2007, säger Lars Karbin.