Brev till regeringen från LO Norrbotten

LO Norrbotten vill att Luleå Tekniska Universitet ska ta över forskning på arbetsmiljöområdet när Arbetslivsinstitutet läggs ner i sommar. Det föreslår de i ett brev till regeringen idag. Enligt förste ombudsman i Norrbotten så passar universitetet bäst för den typen av forskning.

När Arbetslivsinstitutet läggs ner i sommar bör pengar styras över till Luleå Tekniska Universitet, som kan ta över forskning på arbetsmiljöområdet. Det föreslår LO-distriktet i ett brev som landar hos regeringen i dag. LO-distriktets förste ombudsman i Norrbotten, Anita Engström, säger:

- Sverige har tidigare varit ett föregångsland på Europanivå när det gäller arbetslivsforskning. Att lägga ner Arbetslivsinstitutet är ett kliv tillbaka. Det är allvarligt , tycker vi inom LO.

- Vi har därför kontaktat Luleå Tekniska Universitet, avdelningen för arbetsvetenskap, där man forskar bland annat inom byggområdet. Hur byggnadsarbetare påverkas av sitt kroppsarbete. Vi anser att regeringen nu kan anslå mer pengar till universitetet när man lägger ner Arbetslivsinstitutet.

-Arbetslivsinstitutet har hittills gjort en bra insats i Luleå genom att ta prover på de som arbetar på Kocksverket, SSAB, för att kolla så att deras värden ligger bra och att de inte är nära risken att få cancer, säger Anita Engström, som tillägger att inom arbetsområdena handel och vård finns det många ämnen för framtida forskning.