Årskort till småviltsjakt skrotas för vissa

Det blir inget årskort till småviltsjakten i fjällen för de norrbottningar som inte bor i en fjällkommun. Anpassningen till EU-regler gör att de länskort som har funnits tidigare år nu kommer att skrotas. Jan-Olov Westerberg, miljöchef på länsstyrelsen, säger att de väljer en så kallad försiktighetsprincip. Det är på regeringens uppdrag som nya jaktregler ska börja gälla från och med 1 juli. Direktivet är att reglerna ska följa EG-rätten och vara lika för alla EU-medborgare.

Länsstyrelserna i fjällänen är överens. Jordbruksverket kommer nu att skicka förslaget om nya jaktföreskrifter på remiss och sedan tar verket det definitiva beslutet.

De som bor i fjällkommunerna Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog kommer att kunna köpa årstillstånd för småviltsjaken i sin kommun för 800 kronor. Men för övriga norrbottningar gäller samma som för utländska jägare nämligen möjligheten att köpa ett dygnskort för 250 kronor.

Länsstyrelsens vilja är dock att norrbottningarna åter ska kunna köpa årskort hösten 2008 men om det blir så är ännu oklart.