Jägare upprörs över slopade årskort

Många jägare upprörs över de nya EU-anpassade jaktregler som ska börja gälla från den första juli i år. Länsstyrelserna i fjällänen har kommit överens om att bara den som bor i någon av fjällkommunerna ska kunna skaffa årskort till småviltsjakten. Resten får betala per dygn, vilket i längden blir betydligt dyrare.

Roger Kempainen är ordförande för jägarförbundet i Norrbotten och han har fått både telefonsamtal och mail från många oroliga jägare.

- Många är jätteupprörda inför ett sådant här beslut som man har befarat skulle komma, säger han.

Det är Jordbruksverket som nu ska skicka ut förslaget om nya jaktföreskrifter på remiss. För de som bor i fjällkommunerna Gällivare, Kiruna, Jokkmokk eller Arjeplog ska det även i fortsättningen vara möjligt att köpa årskort till småviltsjakten för 800 kronor. För alla andra är det dygnskort som gäller, tillen kostnad av 250 kronor per dygn. Det här hindrar många från att kunna utöva sitt stora intresse säger Roger Kempainen.

- Jag kanske har råd att jaga oavsett om det skulle kosta 250 kronor per dygn i stället för att lösa ett årstillstånd för knappa tusenlappen. Men jag vet också att det finns jättemånga medlemmar i Jägareförbundet och andra jägare som tycker att det blir för dyrt, säger han.

Jordbruksverket ska ta beslut om årets jaktregler innan den 1 juli.