Filmpool Nord besöker Cannesfestivalen

På onsdagen åkte personer från Filmpool Nord och från Swedish Lapland Film Commission till den berömda filmfestivalen i Cannes i Frankrike.

Med sig i bagaget har de film som har producerats i Norrbotten, exempelvis Vittula-filmen, Elina som om jag inte fanns och flera intressanta kortfilmer. Man vill locka stora filmbolag att lägga sina inspelningar i Norrbotten. Berit Tilly, filmkommissionär på Swedish Lapland Film Commission åker till Cannes.

- Jag åker till Cannes för att marknadsföra Norrbottens vackra och ovanliga scenerier. Som filmkommissionär vill jag ha hit stora filmbolag som kan spela in film här. Det ger jobb åt personer på orten, bilfirmor, restauranger och hotell. Viktigt är att det ger jobb till filmarbetare här, säger Berit Tilly och fortsätter.

- Jag hoppas att det ska ge kringeffekter så att turisterna kommer hit när de har sett våra vackra och originella miljöer.

Nyligen fick Berit Tilly hit inspelningsteam från storfilmer som Babylon och Solstorm, filmer som ska visas internationellt och som spelades in i Kiruna. Swedish Lapland Film Commission, som hon arbetar för, drivs av landstinget, länsstyrelsen och kommunerna i Norrbotten.

Inger Marklund SR Norrbotten