Kritik mot campingförsäljning

Campingen i Katterjåkk, nära Riksgränsen, görs om till en förening och camparna måste köpa sin husvagnsplats för 125000 kronor. Många av husvagnsägarna anser att det blir turism för rika och är kritiska mot Kiruna kommun som för en tid sedan sålde campingen till ett företag.

För två år sedan sålde Kiruna kommun campingen i Katterjåkk till företaget Kirunafjällen turistservice för 360 000 kronor.

Nu vill företaget omvandla campingen till en förening. De 65 platserna säljs för 125 000 kronor styck och så tillkommer driftsavgift på några tusenlappar per år.

- Man trodde först inte att det var sant att kommunen har gått med på det här, som säljer till en privatperson och att man sedan kan ut vad som helst av folk, säger Kristina Johansson som inte kommer att behålla sin husvagnsplats:

- Det är ledsamt och man känner sig maktlös att fjällvärlden bara ska vara för rika människor, det tycker jag är hemskt, säger hon.

Företagaren Thomas Farelind säger att hans företag har satsat över 6 miljoner kronor på campingen i Katterjåkk på

till exempel nya servicehus och kabel-tv.

- De här pengarna måste vi få tillbaka på ett eller annat sätt, säger Thomas Farelind.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) säger att kommunen inte var beredd på att det skulle bli så här när man sålde campingen.

- Vad vi kommer att göra är att ta fram fler campingplatser där man inte ska behöva betala 125 000 kronor för en plats. Sedan får man väl acceptera att det sker olika utveckling i vår kommun där en del satsningar riktar sig mot en turistisk verksamhet och andra satsningar som ger rekreationsmöjligheter till våra egna medborgare, säger Kenneth Stålnacke.