Campingägaren förstår inte kritiken

Ägaren av Campingen i Katterjåkk, Thomas Farelind, kan inte förstå den kritik som husvagnsägare riktar mot honom sedan han bestämt sig för att sälja ut campingen som fortsättningsvis ska drivas som en förening. Husvagnsägarna, som hittills hyrt sin plats, får nu köpa en plats för 125 000. Men enligt Thomas Farelind är det långt ifrån alla som är kritiska till den nya lösningen.

Enligt Thomas Farelind som köpte campingen i Katterjåkk av Kiruna kommun är det omkring 80 personer som har anmält sin intresse för att köpa en campingplats. Det har dom gjort genom att betala in en anmälningsavgift på 5 000 kronor. Pengar som de sedan får tillbaka om de inte går vidare med köpet.

Totalt blir det 65 platser i Katterjåkk mot dagens 100. 65 gånger 125 000 blir drygt 8 miljoner och det är många som reagerat och tycker att Farelind skor sig på husvagsägarnas bekostnad.

Kristina Johansson är en av dem. Hon har visserligen betalat in de 5000 kronorna i anmälningsavgift, men det i hopp om att utförsäljningen inte blir av. För köpa platsen tänker hon inte göra.

Man säljer då antalet platser måste minska

Thomas Farelind köpte campingen i Katterjokk för två år sedan av kommunen. Priset var 360 000 kronor, men sedan dess har han satsat 6,2 miljoner, säger han. Det handlar bland annat om två servicehus, kabel TV och starkare ström i elstolparna.

- De här pengarna måste vi få tillbaka på ett eller annat sätt, säger Thomas Farelind.

Skälet till att Kirunafjällen turistservice säljer ut campingen är enligt Thomas Farelind att han måste minska antalet husvagnsplatser från 100 till 65. Det eftersom det kommer nya säkerhetsregler som säger att avståndet mellan varje plats måste vara ett visst antal meter.

Kommunen ska ta fram fler campingplatser

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) säger att kommunen inte var beredd på att det skulle bli så här när man sålde campingen.

- Vad vi kommer att göra är att ta fram fler campingplatser där man inte ska behöva betala 125 000 kronor för en plats. Sedan får man väl acceptera att det sker olika utveckling i vår kommun där en del satsningar riktar sig mot en turistisk verksamhet och andra satsningar som ger rekreationsmöjligheter till våra egna medborgare, säger Kenneth Stålnacke.