Gränsvärdet för kvarts är för högt i Aitik

Gränsvärdet för kvartsdamm i gruvor är för högt och skyddar inte mot silikos eller stendammslunga. Trots det har arbetsmiljöverket inga planer på att sänka gränsvärdet. Nu pågår ett arbete i bland annat Aitik för att få ner de höga värdena.

Vid Bolidens koppargruva Aitik utanför Gällivare finns problemet med för höga värden av damm från kvarts.

- Vi har sagt att vi ska jobba mot en halvering av gränsvärdet som är nu, säger Leif Viertotak som är huvudskyddsombud vid Aitikgruvan.

Forskning visar att att det finns en allvarlig risk att få silikos eller stendammslunga om man arbetar med kvarts i 45 år även om mängden partiklar från kvarts ligger på samma nivå som gränsvärdet. Vid Aitikgruvan finns platser där värdena överstiger gränsvärdet.

- Vid infrakten ska vi nu använda munskydd även om vi någon gång klarar gränsvärdena. Eftersom vi kämpar för att komma lägre än gränsvärdet så är det andningsmask, halvmask med filter som gäller i infrakten, säger han.

Leif Viertotak är kritisk till att arbetsmiljöverket inte planerar att sänka gränsvärdena.

- Jag tycker att det är ett rent hån mot oss arbetare, fackföreningsrörelse och skyddstjänst att de lägger ner arbetsmiljöinstitutet , jag vet inte hur många hundra miljoner som skulle sparas på det sättet. Det är klart de försöker göra det de kan men visst kommer det att bli försämringar vad gäller arbetsmiljöbiten. Att de ens kan ge sig på arbetarnas skydd, menar han.

Enligt Leif Viertotak så pågår diskussioner inom EU om just kvartsdammet i gruvor, det kallas för kvartsdialog.

- Vi ger oss inte med det som vi har uppnått. Det är en ständig förbättring, jag skulle vilja kalla det här för systematiskt arbetsmiljöarbete. Varje människa vi kan rädda från att få stendammslunga, så har jag lyckats med min uppgift, säger Leif Viertotak avslutningsvis.