Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen socionomexamen på LTU

Luleå tekniska universitet.

Högskoleverket avslår Luleå tekniska universitets ansökan om att utfärda socionomexamen. De sakkunniga menar att LTU inte på ett övertygande sätt kunnat visa att man har den kompetens inom socialt arbete som krävs för att genomföra en socionomutbildning av god kvalitet.

40 studenter skulle i höst börja studera socialt arbete. Många med förhoppningen att ta en socionomexamen. Nu får de i stället ta en kandidatexamen om de genomför sina planer.

Rektor Pia Sandvik Wiklund beklagar i en kommentar att en del studenter kan bli besvikna.

- Självklart ska vi kontakta studenterna och förklara att möjligheten att ta en socionomexamen kommer inte att finnas på LTU inom överskådlig framtid, säger hon.

LTU har enligt Högskoleverket inte på ett övertygande sätt kunnat visa att man har den kompetens inom socialt arbete som krävs och man påpekar att det fortfarande återstår viktiga frågor att lösa.

Ni kritiseras för att ni inte har löst frågan om ledarskap, organisation, progression, examination och studentinflytande. Har högskoleverket rätt?

- Vi ville ha det här inom ramen för en redan befintlig institution, så ser det inte ofta ut på andra ställen. Så då tycker de att det skiljer sig. Studentinflytande jobbar vi ju med, så jag vet inte än vad de menar. Men man pekar på att vi inte verkar redo för att starta en socionomutbildning, så är det, säger Pia Sandvik-Wiklund, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Hon medger samtidigt att beslutet självfallet är ett streck i räkningen och innebär att de definitivt måste ta sig en ordentlig funderare på hur de ska gå vidare.

Studenterna kan ändå få en kandidatexamen

Rent konkret innebär högskoleverkets beslut att de studenter som sökt till utbildningsprogrammet socialt arbete kommer att få besked om att LTU inte beviljats rätt att utfärda socionomexamen, men att de, om de klarat antagningskraven, bereds plats på programmet. Och programmet kan, precis som planerat, leda till en kandidatexamen.

De sakkunniga som granskat Luleå tekniska universitets ansökan är professor Stina Johansson från Umeå universitet, professor Hans Swärd från Lunds universitet och Per-Olof Forsblom, ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer och utvecklingschef i Uppsala kommun. Gruppens bedömning baseras dels på skriftligt underlag från LTU, dels från ett besök vid lärosätet i april i år då man förde intervjusamtal med prorektor, dekan, prefekt, utbildningsledare, programkoordinator, studenter och lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".