Ryska soldaten får sin sista vila i Arjeplog

Vid lunchtid på onsdagen begravs den ryske krigsfången Alexej Matvejev som hittades död i Arjeplogsfjällen för snart tre år sedan. Drygt 60 år efter sin död, kommer han därmed att föras till den sista vilan.

Det var i augusti 2004 som fjällvandrare hittade ett skelett, nära riksgränsen mot Norge. Skelettet från den döde mannen skickades på rättsmedicinsk undersökning som visade att det inte finns några skott eller krosskador som skulle tala för att han utsatts för något brott.

Mannen bar en bricka med namnet Alexejev Matvejev. Eftersom det är ett vanligt namn i Ryssland har varken den svenska polisen eller ryska myndigheter kunnat spåra varifrån Ryssland han härstammar och med det hitta eventuella släktingar.

Enligt krigshistoriker flyttades fångar från Tyskland till norra Norge. Troligen rymde han omgående när han anlände till Norge. Den slutsatsen drar historiker då han bar en bricka från Stalag, normalt byttes brickorna ut i det norska fånglägret, eftersom detta inte hunnit göras så talar allt för att han rymde tätt efter ankomsten till Norge. De här skedde sannolikt under hösten eller vintern 1944.

Nu drygt 60 år efter sin död ska han idag begravas på Arjeplogs kyrkogård. Bland annat kommer den ryske ambassadören Alexander M Kadakin och representanter för den svenska militären att närva. Begravningsceremonin leds av kyrkoherde Vladimir Aleksandrov från rysk-ortodoxa kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".