Luleå Storgatan

För mycket nedskräpning på gatorna

Det skräpas ned alldeles för mycket på gator och torg och värsta syndarna är yngre män. Det visar en undersökning av Sifo. De flesta tycker att det har blivit värre på senare år och många vill ha hårdare straff.

Av undersökningen som Sifo har gjort framgår det att de flesta tycker att problemet med nedskräpning på gator och torg har ökat och att nedskräpningen beror på att folk är bekväma av sig.

De flesta säger att de själva inte skräpar ned medan en majoritet av yngre män medger att de gör det. Om det skulle bli kraftigare böter tror många att problemet skulle minska.

- Ibland ser man det efter helger att det kan vara en massa skräp. Ett sätt att minska problemet är att ha hårdare straff, liknande som man har i England. Där kan man få böter och även fängelse, säger en man i Luleå.

För kommunerna kan det vara dyrt med nedskräpningen och till exempel Boden måste punga ut med 700 000 kronor varje år för att ta hand om eländet.

Två killar i Luleå tycker att det skräpas ned alldeles för mycket.

- Jag tycker att kommunerna borde sätta in mer resurser på städning och om de tycker att det blir för dyrt kan de sätta in sommarjobbare. Jag tycker också att det behövs hårdare straff, säger de och framhåller att de själva inte längre skräpar ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".