Dumpade oljedunkar. Foto:Maritha Mossberg

Oljesaneringen i Gällivare påbörjad

Saneringsarbetet av de dumpade oljedunkarna utanför Gällivare har påbörjats idag under förmiddagen. Närmare 100 dunkar och plåtkärl med spillolja i, samt gamla oljefilter har kastats i närheten av Gällivares grundvattentäkt Sarkasvaara.

Anna-Mari Nilsson lastbilsförare från Gällivare arbetar med att rensa upp och frakta bort oljekärlen.

– Jag har fått i uppdrag av min arbetsgivare att sanera i området genom att plocka  upp oljefat och det som finns. Jag vet inte hur många det är, jag har inte hunnit räkna dem än, säger hon.

Platsen för dumpningen av oljedunkarna är belägen några hundra meter från Lina älv och nära den yttre skyddsområdesgränsen till Gällivare kommuns grundvattentäkt.

De närmare 100 dunkarna med spillolja är slängda i en slätt ner mot en nu vattenfylld myrmark. Lukten av gammal olja känns tydligt.

Och Anna-Mari Nilsson får vada ut i vattnet för att hämta upp oljefilter och oljeburkar som ligger under vattnet.

– Jag har grävt i vattnet efter oljefilter det är inte roligt att vara i vattnet och gräva i oljan och plocka upp oljefilter som ligger i vattnet.

Jag förstår inte varför de har slängt det hit, att de inte har anordnat någonting att slänga i. Men jag vet inte vem det är som har slängt utan jag har bara fått i uppdrag att hämta, säger Anna-Mari Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".