Kulturens hus gör miljonunderskott. Foto: Hanna Lidfors.

Minus i Kulturhusets kassa

Kulturens hus i Luleå har kostat betydligt mer än planerat. Kulturnämnden redovisar ett underskott på drygt två miljoner kronor i sin senaste delårsrapport och å en bidragande orsak är faktiskt att publiktrycket varit betydligt större än planerat. Det här kan komma att leda till högre biljettpriser vid kommande evenemang på Kulturens hus

– Vi har haft mer folk än vi räknat med. När vi dimensionerat personalen så har det inte räckt till, säger kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson (s).

Kulturnämndens ordförande tror däremot inte att det ekonomiska läget kommer att få några negativa effekter när det gäller utbudet på Kulturens Hus.

Det kulturnämnden nu gör är att tillsätta en grupp som ska analysera läget, och det är oklart om man kommer att behöva begära extrapengar från kommunen för att täcka eventuella underskott. Det vet man inte förrän senare i år. Men en av dom direkta effekterna av fördyringarna kan bli höjda biljettpriser:

– Ja, vi har börjat titta på biljettpriser och jämföra med andra och sett att vi ligger rätt lågt och det kan bli det. Men rättar ekonomin upp sig kanske det inte behövs, säger Omar Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".