Politikerna vill utreda norra regionen

Politikerna i Norrlandstingen vill att regeringen ska påskynda arbetet med att ta fram en utredare för regionen Norra Sverige. Anledningen är att statliga myndigheter som AMS redan arbetar med att förändra den geografiska indelningen, och politikerna vill därför att ansvarskommitténs omstrukturering ska vara densamma.

Ansvarskommittén har tidigare föreslagit att tre utredare i Sverige ska arbeta med att ta fram regionalkommuner, och nu vill landstingsrådet i Norrbotten Kent Ögren och övriga i regionförbundet att det sker snabbt.

Politiker i Norrlandstingens regionförbund välkomnar Ansvarskommitténs sammanhållna förslag om att:

  • Styrning och uppföljning reformeras i hela systemet
  • Sektorstänkande balanseras med territoriellt synsätt
  • Regionnivån, hela staten och regionkommunerna, samlas i färre mer jämstora och kraftfulla enheter

Regionförbundet är ett samverkansorgan mellan landstingen Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten som tillsammans utgör norra sjukvårdsregionen.

I en gemensam skrivelse kan man bland annat läsa att:

”Ansvarskommittén föreslår i sin utredning att regeringen utser tre särskilda utredare/processledare för att leda de enskilda processerna för bildande av ett antal regionkommuner i landet. En sådan utredare/processledare föreslås leda processen i Norra Sverige.

Vi politiker i Norrlandstingen antar kommitténs utmaning. Vi kan i dialog med medborgarna klara av att organisera oss själva i effektiva regionkommuner som ger en offentlig välfärdsproduktion till alla medborgare i framtiden.

Med förvåning noterar vi dock att flera statliga myndigheter som AMS och Försäkringskassan utan samordning med Ansvarskommitténs förslag nu bedriver en egen omstruktureringsprocess med nya geografiska indelningar. Härmed riskeras Ansvarskommitténs sammanhållna förslag som syftar till tydlig rollfördelning, ordning och reda i styrningen samt bättre samspel mellan aktörerna.

Mot denna bakgrund är det nu nödvändigt att få en konstruktiv, framåtsyftande process med tydlig struktur. Här skulle en utredare/processledare enligt Ansvarskommitténs förslag kunna spela en viktig samordnande och strukturerande roll.

Norrlandstingens regionförbund hemställer därför att Regeringen snarast möjligt utser en utredare/processledare för Norra Sverige.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".