Christina Linder och Henric Dahlström. Foto: Magdalena Martinsson

Förslag mot hundförbud i Laxforsen

Det är för mycket hundskall i fritidshusområdet Laxforsen utanför Kiruna. Det anser några boende i området och på torsdagen ska Kiruna kommun ta beslut om max fem hundar per hushåll och utegångsförbud nattetid.

I området finns tre familjer med många hundar. En av dem är Christina Linder och Henric Dahlström, som under den senaste tiden tävlat med draghundar på landslagsnivå. De har nu 26 hundar på tomten.

- Om kommunens beslut går igenom tvingas vi förmodligen flytta från kommunen för att kunna fortsätta med hundarna, säger Henric Dahlström som förbereder sig för att överklaga kommunens beslut till länsstyrelsen.

Det finns 40-50 hundar på tre tomter nära varandra i Laxforsen, ungefär en mil utanför Kiruna, och ända sedan 2002 har kommunen fått in klagomål om ylanden och stank.

- Det handlar ju om djur, så det är klart att de lever om någon gång, men absolut inte på det sättet som grannarna beskriver det. Isåfall skulle inte vi heller trivas här, säger Christina Linder.

Kommunen tog för ett år sedan beslut om max fem hundar per hushåll. Men det upphävdes av miljööverdomstolen eftersom ett formellt fel begicks när beslutet togs.

Nu anser inte kommunen att läget har förändrats och förslaget är att återigen besluta om en maxgräns på fem hundar och utegångsförbud för hundarna mellan 22-07.

Men Christina och Henric är besvikna på kommunen.

- De har inte gjort någon ordentlig utredning. De har inte kollat om det grannarna säger är sant. Om det är ljudet som är problemet får kommunen komma hit och göra en ljudmätning, säger Christina Linder.

Yngve Ståhlnacke har stuga i Laxforsen.

- Hundarna ylar både dag och natt. Sen har vi det här med stanken. Det luktar hundpiss, säger han.

Han vill ha totalförbud för hundar. Det räcker inte med en begränsning till fem hundar per hushåll.

- Det kommer inte att bli nån förändring på störningarna. Det är tre hundgårdar som ligger alldeles för nära varandra, hundarna sätter igång varandra. Vi kommer att överklaga ända till miljööverdomstolen, säger Yngve Ståhlnacke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".