Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sofia Waaranperä, miljöchef på LKAB.

LKAB förvånas över miljöbrottsanmälan

Miljö- och byggnadsnämnden i Kiruna har anmält LKAB för misstänkt miljöbrott. Orsaken är att utsläppen av stoft, som är järn och tungmetaller, har tredubblats i byn och enligt kommunen har gränsvärdet överskridits med råge. Också bullernivåerna är för höga.

- Det kom lite som en chock, eftersom vi aktivt samarbetar med länsstyrelsen för att se över villkoren i Svappavaara, säger LKAB:s miljöchef Sofia Waaranperä.

I sommar planerar LKAB ett underhållsstopp för att åtgärda det faktum att man släpper ut för stora mängder stoft som smutsar ner i Svappavaara. Under juni ska man också vidta åtgärder som ska minska bullret, säger Sofia Waaranperä.

Men det är inte inte bara stoft och buller som fått Kiruna kommuns miljöchef Mats Lahti att regera. Enligt honom förekommer i princip ingen rening alls av klorväten och svaveldioxid. Som exempel släpper LKAB i Svappavaara ut 60 gånger mer saltsyra än vad man gör i Kiruna och enligt Mats Lahti är det inte godtagbart att man inom samma företag inte använder samma typ av reningsteknik.

Men enligt Sofia Waaranperä är ny reningsutrustning på gång till Svappavaara. Det kommer förmodligen att bli effekten av att det har kommit EU-direktiv som gör att gamla tillstånd som inte prövats mot Miljöbalken, som kom 1999, måste ses över.

Den översynen görs nu tillsammans med länsstyrelsen och mest troligt kommer den att innebära att samma miljökrav som idag ställs i Malmberget och Kiruna ställs också i Svappavaara.

Kiruna kommuns miljöchef Mats Lahti är orolig för att miljön kring Svappavaara har tagit skada av LKAB:s utsläpp av svaveldioxid och saltsyra.

- Det finns risk för försurningseffekter i vattendragen, säger Mats Lahti.

Men enligt LKAB:s miljöchef Sofia Waaranperä finns än så länge inte några tecken på att miljön tagit skada.

- 2004 gjordes en djup försurningsstudie i Svappavaara och den visade ingen miljöpåverkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".