Jouni Salonen, ombudsman HRF Norrbotten Foto: Hanna Lidfors

Flest arbetsplatsolyckor i Norrbotten

Hotell- och restaurangpersonal i Norrbotten drabbas oftare av olyckor på jobbet, än sina kollegor i övriga landet. Detta enligt ny statistik från Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Förra året anmälde 447 anställda i hotell- och restaurangbranschen i Sverige att man haft en allvarlig olycka på jobbet.

I Norrbotten skadades 6 av 1 000 verksamma på jobbet förra året, Vanligaste tillbuden var fallolyckor och att någon förlorat kontrollen över en maskin.

Städare, köksbiträden och kockar var de yrkesgrupper som anmälde flest olyckor.

Jouni Salonen är ombudsman på Hotell och Restaurang Facket , HRF i Norrbotten. Hans förklaring till att Norrbotten har mer anmälningar än andra delar av landet är:

- Om jag spekulerar i detta säger jag att Norrbotten har en tradition av fackligt arbete, och då gäller det att kämpa för bra arbetsmiljö, säger han.

Han anser att siffrorna över arbetsskador är alldeles för hög.

- Ändå tror jag att vi inte ser allt. Det finns ett stort mörkertal, fall som aldrig anmäls.

Våra medlemmar har ofta oklara anställningsförhållanden som gör att de är mindre benägna att anmäla olyckor.

Sen är våra medlemmar en stor andel utlandsfödda. Där kanske inte kunskapen att anmäla har nått fram. Och många byter jobb när de blir sjuka eller skadade, avslutar Jouni Salonen, HRF Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".