Fler knott längs orörda älvar

Risken att bli biten av knott är högre vid oreglerade älvar än älvar som är utbyggda. Vid orörda älvar finns runt hundra gånger fler hannar och de, för människor, aggressivare honorna som bits är det sju gånger så många. Det framgår av forskning vid bland annat Torne älv, Lule älv och Pite älv gjord av SLU i Umeå.

Det är forskaren Darius Strasevicius som studerat hur vattenkraftutbyggnaden påverkar mängden knott längs de sju stora Norrlandsälvarna, från Torne älv i norr till Ume älv i söder. Forskningen har nu resulterat i en avhandling.

Han har också studerat vilka konsekvenser denna påverkan får för de fåglar som lever längs älvarna.

– Knottlarver behöver rinnande vatten för att kunna fånga upp näring, men i de utbyggda älvarna kan vattnet vara helt stillastående. Detta för med sig att fåglar som lever längs utbyggda älvar inte får tillgång till lika mycket mat, förklarar Darius Strasevicius.

För att samla knott har Darius Strasevicius kört mer än 4 500 km med ett stort nät på biltaket. På detta sätt har han fångat och identifierat över 70 000 knott.

Skillnaden i antalet knott mellan älvtyperna visade sig vara mycket större för knotthanar än för knotthonor. Vid de orörda älvarna kunde det finnas upp till 100 gånger fler knotthanar. De stannar, till skillnad från honorna, i närheten av den älv där de fötts.

Knotthonorna är däremot rörligare och kan flyga långt i jakt på en måltid blod. I medeltal fanns ungefär sju gånger fler knott längs de orörda älvarna.

Hur fågelsamhällena ser ut skiljer sig också mellan orörda och utbyggda älvdalar. Den insektsätande fågeln svartvit flugsnappare har lättare att föda upp ungar längs orörda älvar jämfört med utbyggda älvar.

Detta är förmodligen en effekt av den större mängden insekter som finns längs orörda älvar. Antalet fåglar som inte äter insekter tenderar att minska, efter häckningen, längs orörda älvar medan de ökade längs utbyggda älvar.

Via knott sprids blodparasiten Leucocytozoon, som kan vara dödlig för fåglar. Darius Strasevicius fann en högre frekvens av parasiten i fåglar längs den ”orörda” Vindelälven jämfört med den reglerade Umeälven. Detta mönster stämmer väl överens med tätheten fågelparasiterande knott som är lägre längs Umeälven. Olika knottarter väljer nämligen olika värdar, helst attackerar knott stora och vanliga djur som tillexempel älg, sork, tjäder och orre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".