Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krångligt för bönder

Britta Karin Jacobsson, lantbrukare i Bälinge; Foto Leif Nyberg

I en studie som lantbrukarnas riksförbund har gjort anser över 70 procent av bönderna att regler kring EU:s ersättninssystem är onödigt krångligt Britta Karin Jakobsson som tillsammans med sin bror har tagit över sina föräldrars jordbruk i Bälinge drabbas hårt av byråkratin.

Britta Karin Jakobsson och hennes bror tog över jordbruket i Bälinge vid millennieskiftet, år 2000 av sina föräldrar. Två unga jordbrukare som lever på en kombination av skogsbruk och mjölkproduktion.

De har 120 djur totalt, varav 56 är mjölkkor. Till lantbruket hör också 135 hektar åker och ca 500 hektar skog. Och allt det här är omgärdat av ett detaljerat regelsystem. Enligt LRF:s undersökning tycker 73 procent av bönderna att byråkratin kring EU:s ersättningssystem är onödigt krångligt eller rentav oacceptabelt. Och lite av det skriver också Britta Karin Jakobsson under på.

Växtskydd och läkemedel som används i jordbruket ska journalföras, exemplifierar Britta Karin Jakobsson liksom om man använder högtryck i stallarna och om man säljer foder så ska det dokumenteras.

Att lära sig allt nytt har gått lite per automatik tycker hon i och med den miljöhusesyn enligt EU s regler som bönderna måste göra varje år och som LRF tagit fram ett hjälpmedel för.

Ett av den nya alliansregeringens stora frågor inför valet var ju att underlätta för småföretagen, bland annat när det gäller regelsystemen. Det hoppas Britta Karin Jakobsson är ett löfte som ska infrias så småningom, men än så länge är det inte så positivt tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".