Cecilia Engman, projektledare, tekniska kontoret Kiruna.

Klordoftande dricksvatten i tre år till

Ett årligt återkommande vårtecken i Kiruna är missfärgat dricksvatten som luktar klor. Men det vårtecknet kan inom några år vara ett minne blott för allt talar nu för att kommunens nya vattentäkt ska kunna vara i drift 2010.

Tekniska kontoret står just i begrepp att skicka in en tillståndsansökan till Miljödomstolen och klartecken från den är det sista som behövs innan bygget kan sätta igång.

Kirunas vatten tas idag från en ytvattentäkt i Torneälven och på våren, när snösmältningen tar fart i fjällen, stiger vattnet i älven och organiskt material från strandkanten missfärgar vattnet. För att säkerställa att det inte är bakterier i vattnet tillsätts också klor som gör att vattnet luktar illa.

Kirunaborna har vant sig vid att vattnet är mindre aptitligt den här tiden på året och många hämtar sitt dricksvatten från kallvattenkällor.

Cecilia Engman leder projektet att hitta en ny vattentäkt för centrala Kiruna och hon berättar att den nya vattentäkten ligger längre nedströms Torneälven, inte långt från Laxforsen vid Jukkasjärvi.

- Grundvatten har generellt en jämnare kvalitet året om och ingenting tyder på att vi skulle kunna få samma problem om våren med den nya vattentäkten, säger Cecilia Engman.

Det senaste året har Tekniska kontoret provpumpat ungefär en tredjedel av behovet för centrala Kiruna från den nya vattentäkten.

- Det verkar som om vattnet håller mycket god kvalitet och det ser ut att räcka för att täcka behovet för centrala Kiruna, säger Cecilia Engman.

Nyligen kom det politiska beslutet att gå vidare med investeringen och för några dagar sen kom länsstyrelsen med ett utlåtande vad gäller miljön. Myndigheten anser inte att det är frågan om betydande miljöpåverkan och därmed återstår bara att också miljödomstolen ger sitt godkännande.

- Det kan ta mellan sex månader och ett år innan vi får Miljödomstolens beslut, säger Cecilia Engman.

- Om Miljödomstolen ger klartecken ska fler hål borras. Sen görs provpumpningar av hela vattenbehovet under ett år och fungerar det bra börjar vi bygga vattenledningar. Tidigast 2010 kan kirunaborna ha grundvatten i sina kranar, säger Cecilia Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".