Gruvfyrans medlemsmöte i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Gruvarbetarna sa ja till nytt avtal

Gruvarbetarna vid LKAB i Malmberget, Kiruna och Svappavaara sade under tisdagskvällen ja till företagets lönebud och därmed ett nytt avtal. Efter slutna omröstningar hade majoriteten sagt ja.

Det var en mer än fullsatt vid tisdagskvällens medlemsmöte i Malmberget.

– Det blev ett ja till avtalet, säger Thomas Nilsson, ordförande i Gruvfyran som organiserar gruvarbetarna vid LKAB i Malmberget.

Trots att en majoritet sade ja till lönebudet och med det ett avtal tycker många av gruvarbetarna att lönebudet är för lågt.

– Det var inte bra. Jag tycker vi borde ha fått mer. Vi fick 1 700. Jag jobbar i fronten, men det tycker jag är för dåligt.

– Jag är besviken på företaget. Vi har ställt upp för företaget när det har gått dåligt. När det går dåligt för oss ställer inte företaget upp.

– Ja, det är inte bra. Det var långt under vad vi hade önskat.

– Det går inte att bråka ständigt och jämt, det får väl duga.

– Det är gruvan som vanligt som har fått mest och det är ju inte fackets fel. Det är företaget som också ställer krav. Vissa grupper är nöjda de har fått nästan 2 000 spänn. För mig gör det ungefär 800. Men i en avtalsrörelse är inte 800 mer i månaden dåliga pengar. Men vad tjänar herrarna i bolaget?

– Det är bara skit! det är bara några hundralappar det är frågan om.

Så säger några av gruvarbetarna vid LKAB i Malmberget.

Avtalet kommer att ge 800 kronor mer i månaden till alla från den 1 april vilket är det centrala avtalet.

Bergarbetarna får sitt tillägg och får som mest cirka 1 700 kronor i löneökning. Mekaniker och elektriker kommer att få extra tillägg. LKAB har tidigarelagt delar av nästa års löneutrymme för att kunna öka lönerna redan i år.

– Vi nådde inte ända fram på alla punkter men på vissa punkter gick det rätt bra, säger Thomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".