Projektledare Henry Ömalm. Foto: Maritha Mossberg.

Näringslivsprojekt gav fantastiska resultat

Fyra företag och 19 nya arbetstillfällen har skapats i projektet Tillväxt i Malmfälten. Det är resultatet av ett fyra år långt projekt där regionen Kiruna och Gällivare tillsammans med basindustrin, LKAB och Boliden, skapat en grund för nytt företagande.

Projektet Tillväxt i Malmfälten har med bland andra näringlivsbolagen i Kiruna och Gällivare, samt LKAB, Boliden, och länsstyrelsen skapat förutsättningar för människor med idéer och företag inom olika brancher att träffas och utifrån det starta helt nya företag.

- Vi har olika brancher. Många olika företagare med olika bakgrund har hittat sin nisch tillsammans och hittat etablering i form av ett nytt företag, säger Henry Ömalm, som är projektledare för Tillväxt i Malmfälten.

Efter fyra år avslutas nu projektet med ett resultat som överstiger målen.

- Vi har ett slutresultat som handlar om 19 nya arbetstillfällen, fyra nya företag i regionen och vi har också elva samverkansprojekt. Det känns jättebra!, utbrister Henry Ömalm.

Nu går arbetet vidare i samma anda med näringslivsbolagen i Kiruna och Gällivare som motorer. Samarbetet med Boliden och LKAB har varit en nödvändighet för projektet tycker Henry Ömalm.

- Just det här engagemanget som har varit, att verkligen vilja vara med och utveckla projektet, det har haft otroligt stor betydelse, säger han.

Henry Ömalm anser att modellen är överföringsbar till alla brancher och särskilt besöksnäringen med många små företag.

- Den här modellen skulle kunna användas, det här arbetssättet och kunna ge samma ”input”, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".