1 av 2
2 av 2
Lennart Ivarsson.

Dålig tv-mottagning i Arvidsjaur

Tv-mottagningen med vanlig antenn har varit dålig i delar av Arvidsjaur efter digital-tv-övergången. Många hushåll hör av sig till Teracom, som levererar tv-signalen genom sina master, om att de inte längre får in kanalerna.

– Vi har fått lite reaktioner, både från enskilda hushåll och även från radio- och tv-handlare, om att det är problem med mottagningen i vissa områden i Arvidsjaur, säger Lennart Ivarsson, informationsdirektör på Teracom.

På Teracom är man dock förvånade över problemen.

– Vi har gjort analyser innan övergången och konstaterat att det skulle bli en fullgod signal i Arvidsjaur. Jag inte att det här är några större problem, utan att det ska gå och åtgärda ganska snabbt.

Vad gör ni nu för att rätta till det här?

– Förs måste vi göra vår egen bedömning och mäta upp hur mottagningsförhållandena ser ut, och det har vi gjort. Utifrån det får vi bestämma om vi ska genomföra några åtgärder. Men hittills har mätningarna gett väldigt bra resultat.

Tror ni på de hushåll som inte får in digital-tv-signalen?

– Det är klart att vi tar alla hushåll på allvar, därför har vi också varit ute och mätt i området. Sedan vet man inte om det är våra utsändningssignaler som inte är fullgoda. Ibland kan det faktiskt vara utrustningen i hushållen som behöver justeras, eller kanske till och med bytas ut. Antenner och annat.

Sändarstationen på berget Akkanålke har justerats, samtidigt som en mindre sändare på Prästberget släckts. Men signalen ska ändå vara bättre, enligt Lennart Ivarsson.

– I samband med övergången gjorde vi förändringar på storstationen i Arvidsjaur, så vi har en bättre täckning längre ut i området och även en något bättre täckning i närområdet. Sedan kan det finnas fläckar som vi måste titta extra på.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".