Krävde två års fängelse för pistolman

På onsdagen hölls rättegång inför Luleås tingsrätt mot de två män, som var inblandade i skottlossning och hot vid Hertsörondellen i Luleå 2005. Åklagaren krävde fängelse för en av männen.

Det var i oktober 2005, som skottlossningen ägde rum vid en bensinstation intill Hertsörondellen. Bakgrunden var en konflikt mellan två grupper av män, som känt sig hotade av varandra. En av de åtalade, en 47-årig man började plötsligt skjuta mot en bil och en person träffades i benet. Enligt uppgift sköts flera skott och offret besköts även, när han sprang därifrån. Åklagare Folke Alienpieti ansåg att mannen med pistolen, en Browning kaliber 7,65 millimeter skulle dömas för grov misshandel, skadegörelse och grovt vapenbrott. Å straffet skulle bli två års fängelse.

Försvarsadvokaten ansåg å sin sida att det räckte med skyddstillsyn, eftersom hans klient känt sig hotad av den man, som han besköt och i den stressade situationen vid bensinstationen så sköt han i självförsvar.

När det gäller den andre åtalade, också han 47 år gammal, så krävde åklagaren villkorlig dom och böter för att han förföljt och hotat en man med ett bordsben vid samma tillfälle vid bensinstationen.

Försvarsadvokaten ansåg att det här åtalet skulle ogillas.

Dom faller den 14 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".