Catrine Mattsson projektsamordnare Gällivare kommun. Foto: Maritha Mossberg

Kvinnojouren i Gällivare närmare nystart

Nu finns det möjlighet att kvinnojouren öppnar i Gällivare igen. Kommunens socialförvaltning tillsammans med hälsorådet har tagit intitiativet till att utbilda kvinnor som vill jobba ideellt med en kvinnojour.

Hösten 2002 lades kvinnojouren ned i Gällivare. Tidigare har socialnämnden ställt sig positiv till en kvinnojour och också öronmärkt pengar till verksamheten. Men det har saknats kvinnor som vill jobba ideellt med verksamheten.

- Det finns en positiv inställning till att det här kommer igång. Att kommunen nu har engagerat sig i frågan för att få de här ideella krafterna, säger Catrine Mattsson som är projektsamordnare vid socialförvaltningen i Gällivare.

Nu har socialförvaltningen tillsammans med hälsorådet i Gällivare lyft frågan. Inom kort kommer en utbildningshelg med kvinnojouren från Luleå att hållas med intresserade kvinnor och där står kommunen för kostnaderna.

- Kvinnor i vår kommun som behöver stöd, hjälp och skydd ska kunna få det här på hemmaplan, säger hon.

Enligt Catrine Mattsson finns kvinnor som vill arbeta med en kvinnojour.

- Det finns nog cirka 15-20 intresserade kvinnor som vi tror kommer att vara med på den här utbildningshelgen. Efter det får vi se hur många som fortfarande vill vara med och vad de vill engagera sig i, säger hon.

Det kommunala bostadsbolaget Topbostäder kommer att upplåta en lägenhet för verksamheten i Gällivare kommun. Att arbeta i en kvinnojour innebär att finnas till.

- Jag tror det är viktigt att kvinnor i vår kommun har möjligheten att vända sig till en kvinnojour, säger Catrine Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista