Raggarbilar i hundratal kommer till Luleå i helgen.

Raggarbilar i hundratal

Veternfordonsträff och raggarkväll i Luleå på lördag. Förra året samlades cirka 600 bilar i Luleå centrum, och det förväntas bli minst lika många i år. Men mycket folk och bilar ger också mycket skräp som kommunen får städa upp.

Nu på lördag samlas veteranfordonsentusiaster på parkeringen utanför Arcushallen. Det är allt från veteranmopeder till gamla bilar.

Då är det nämlingen dags för Key town meeting för sjätte året i rad. Intresset är stort för arrangemanget med ett par hundra fordon förra året.

Men något som lockar ännu mer fler är ”cruising” på kvällen, då framförallt amerikanska raggarbilar glider fram längs gatorna.

Och om dagens arrangemang är en familjehändelse så är kvällen framför allt en fest där folk åker runt i bilar och samlas på parkeringarna inne i stan.

Men en baksida av alla människor och bilar är glas och sopor som hamnar på gatorna, ett problem som kommunens tekniska förvaltning får ta i tu med.

-Vid såna här evenemang tar vi ut en sopmaskin både lördag och söndag för att säkerställa städningen, det säger Patrik Ruumensaari driftingenjör på Luleå Kommun tekniska förvaltningen.

Det är framför allt trasigt glas som är ett problem, både folk och djur kan skada sig på det krossade glas som ligger på gatorna. Patrik Ruumensaari tycker att den som arrangerar evenemang kunde hjälpa till med städningen eller betala kommunen för att göra det.

Men problemet med raggarträffen på kvällen är det inte finns någon arrangör, det är snarare en spontan samling till följd av dagens entusiastfordonsträff ”Key town meet” på arcusparkeringen under Lördagen.

Marko Oksman, en av arrangörerna till ”Key town meet” säger att de inte kan ta ansvar för städningen men har ett förslag på hur problemet kunde göras mindre i alla fall,

-mera soptunnor på stan, det skulle vara en jättebra idé. Man kunde ha tillfälliga soptunnor ute.

Förra året räknade polisen till cirka 600 bilar som hade samlats i centrala Luleå, och det förväntas inte bli färre i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista